A francia nyelv az újlatin nyelvek csoportjába tartózik, ugyanúgy, mint az olasz, a spanyol, a portugál és a román.
Franciául beszélnek elsősorban Franciaországban, Belgiumban, Luxemburgban, Svájban, Kanadában és még 50 államban, összesen 300 millióan és ebből anyanyelvként körülbelül 78 millióan.
A nyelv kb. 35 000 szóból álló alapszókincse mintegy 13%-a jövevényszó. Leginkább az angol, az olasz és az ónémet nyelvekből találhatók hasonlóságok, de az arabból, a spanyolból és a hollandból is.
A francia a hivatalos nemzetközi nyelve: az ENSZ-nek, az Európai Uniónak, a FIFA-nak, valamint a posta, a divat és a balett hivatalos nyelve is.

2011. január 1., szombat

Arc de Triomphe - Diadalív

Az 'Arc de Triomphe' a Champs Elysées - Párizs leghíresebb sugárútja- végén található, a Charles de Gaulle téren. Az emlékmű 50 méter magas és 47 méter széles, egy nagyon hosszú csigalépcsőn juthatunk fel a tetejére kb.7 euróért,  ahol csodálatos kilátás vár ránk a városra, főleg az esti órákban.
Azt kevesen tudják, hogy több múzeum és emlékmű is az elő- és az utószezonban is díjmentesen látogatható a hónap első vasárnapján. Ide tartózik a Diadalív is, mely novembertől márciusig látogatható ingyenesen. Mindenképp érdemes ennek megfelelően szervezni az utazást, hiszen így rengeteg pénzt spórolhatunk.

Nyitva tartás:   április 1- szeptember 30: 10:00 - 23:00
                          október 1 - március 31: 10:00 - 22:30

Megközelítés:  metro 1, 2, 6 : Charles de Gaulle - Étoille megálló
                          RER A : Charles de Gaulle - Étoille megálló
                          busz:  22, 30, 31, 52, 73, 92






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése